Äspelunda Mikrogrönt
Vad är mikrogrönt?
Mikrogrönt är skott av grönsaker som skördas när de fått sitt första bladpar. De har en hög koncentration av näringsämnen och är smakrika och dekorativa. De kan användas som garnering, på mackan, i smoothies, i sallader och andra maträtter. Optimera hälsan med fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, ät mikrogrönt!
Hur odlar vi mikrogrönt?
Vi odlar mikrogrönt hydroponiskt i kokosfiber, inomhus under ledlampor. Det ger en ren produkt av ekologiska frö.
Vad gör mikrogrönt för dig?
Boostar ditt immunförsvar
Minskar inflammationer
Förbättrar tarmhälsan
Varför är mikrogrönt nyttigare än vanliga grönsaker?
Deras näringsinnehåll är mer koncentrerat.
Deras vitamin och antioxidantnivåer är upp till 40 gånger högre än i en vanlig grönsak.
De är rikare på makromineraler som kalcium, magnesium, fosfor och kalium.
De är rikare på mikromineraler som järn, zink och koppar.
Och jag kan fortsätta… de är rikare på B-vitaminer, essentiella aminosyror, folsyra etc!
Vilka är de fem bästa mikroskotten som vi odlar?
Broccoliskott
Rik på mineraler, antioxidanter & vitamin A, C med upp till 40 gånger så högt näringsinnehåll än i fullvuxen form. Den milda pepparsmaken gör sig bra i sallader, smoothies eller som garnering.
Rädisskott
Är en krispig mikrogrönt med en distinkt smak av rädisa som är rik på kolhydrater, mineraler & vitamin A, B3, B6, C, E och K. Passar bra som garnering, i salladen eller på smörgåsen.
Rödkålskott
Vackra skott rika på vitamin C, E och K samt järn. Spröd och söt med kryddiga undertoner för extra smak & färg i salladen.
Solrosskott
Kraftiga saftiga skott med mild nötig smak som innehåller vitamin A, C, D samt E. Fungerar också perfekt som bas i pesto.
Ärtskott
Rik på proteiner, antioxidanter & vitaminer A, B, C, E och anses vara en riktig näringsbomb. Robusta med lätt och frisk smak av ärta som är god i salladen, som garnering eller på smörgåsen. Fungerar också perfekt som bas i pesto.
Hur används mikrogrönt?
Det som jag gillar med dessa varianter, förutom alla hälsofördelar, är att de har sin distinkta smak och är så lätta att använda. Faktum är att du kan få din mat att både bli godare, mer näringsrik och aptitlig genom att tillsätta mikrogrönt. Dina ögon och smaklökar kommer att jubla! Använd mikrogrönt till:
Smörgåsar och wraps
Sallader
Smoothies
Soppa
Garnering
Det är bara några exempel. Jag uppmuntrar dig att vara kreativ och experimentera med mikrogrönt eftersom de kan ge så mycket smak, konstens och färg till dina måltider!
Vad kostar de?
Broccoli 40 g 35 kr
Rädisa 40 g 35 kr
Rödkål 40 g 35 kr
Solros 50 g 35 kr
Ärtor 60 g 35 kr
Köp tre valfria förpackningar för 100 kr eller fyra för 130 kr.
Vi säljer även honung:
2021 Sensommarhonung
2021 Högsommarhonung
2021 Rapshonung,
2022 Nyslungad försommarhonung
Glasburkar 700 gr, 120 kr
Vill du köpa färska mikroskott eller honung?
Kontakta din lokala odlare Karin Lagerblad på Äspelunda Mikrogrönt på
messenger eller
Mail: karin@aspelunda.se
Tel: 070 300 52 60
Swish: 1232730026
Facebook: Aspelunda_mikrogront